De Belgisch start-up ÅSKA wil de positieve effecten van de mobiliteitsshift op de consument benadrukken. Daartoe lanceert het een nieuwe speed pedelec, die ‘plezierig rijdt, en die de gebruiker door haar wegligging en comfort veilig door het verkeer loodst’.

“Het huidige debat focust vooral op de elektrificatie van het wagenpark”, aldus Filip Dehing, CEO van ÅSKA, “terwijl elektrische wagens evenveel in de file zullen staan en tot twintig keer meer energie per kilometer verbruiken dan een elektrische fiets.”

De nadruk moet ook meer op rijplezier komen te liggen, vindt de CEO. “Duurzaamheid wordt vaak geassocieerd met beperkend en duurder, terwijl wij ervan overtuigd zijn dat mobiliteit slechts duurzaam zal zijn als er niet moet ingeboet worden op plezier en wellbeing. Als we meer mensen aan het fietsen willen krijgen, moeten we hen een betere beleving bieden.”

De ÅSKA BIKE sleepte intussen al de Henry van de Velde Design Award in de categorie ‘Consumer’ in de wacht. In de woorden van de jury: “Een lange levensduur, lokale productie en Europese toeleveringsketen gecombineerd met baanbrekende productietechnologie, productarchitectuur en design maken van deze speed pedelec een mooi alternatief voor de wagen.”