De maanden maart en april van dit jaar tonen (eindelijk) een inhaalbeweging wat betreft het ondernemersvertrouwen. Zo waren de cijfers omtrent het aannemen van de eerste werknemer in het eerste kwartaal van 2021 niet goed – en zelfs vergelijkbaar met het derde kwartaal van rampjaar 2020 – maar lijkt het vertrouwen nu eindelijk terug te keren, met sommige sectoren die al sneller de sprong maken: te weten horeca, informatie & technologie, vervoer en opslag, industrie en groot-en detailhandel.

Ook positief: het aantal startende ondernemers dat in de lift zit. Er zijn weer meer starters en meer ondernemers in bijberoep maken de overstap naar hoofdberoep. Het aantal faillissementen zit voorlopig nog onder het niveau van 2020.

“Het tweede kwartaal van 2021 belooft beterschap, gezien onze startersservice in april 50 procent meer startende werkgevers telt in vergelijking met vorig jaar”, aldus Jo Demeulemeester verantwoordelijke van SD Worx. “Die inhaalbeweging startte in maart, maar was toen nog niet sterk genoeg om een positief eerste kwartaal neer te zetten.”
De coronacrisis heeft allesbehalve een rem gezet op het aantal startende ondernemers”, vult Danny De Pourcq, Sales Director van Xerius aan.