Stad Antwerpen is partner in BlueChem, een van de weinige incubatoren in Europa die zich toespitst op duurzame chemie. De stad stelt nu middelen ter beschikking om een starterslabo in te richten én keurde de dossiers goed van twee start-ups die van het zogenaamde BlueChem Kickstart Fund gebruik kunnen maken om hun producten te ontwikkelen. Concreet gaat het om Inopsys, dat modulaire en mobiele units ontwikkelt, bouwt en beheert om industrieel afvalwater te behandelen in de chemie- en farmasector, en kweekvleesbedrijf Peace of Meat, dat via biologische processen vet- en levercellen aanmaakt.

“BlueChem doet het als incubator beter dan verwacht”, aldus Claude Marinower, Antwerps schepen voor economie, industrie en innovatie en lid van de Raad van Bestuur van BlueChem nv. “Anderhalf jaar na de opening zijn er al twaalf start-ups en zes grote bedrijven gevestigd. Ten laatste in 2023 zal de incubator volzet zijn.”

“De steun van stad Antwerpen zet een turbo op de innovatiecapaciteit van onze incubator”, vul Leentje Croes, manager BlueChem, aan. “Dankzij het starterslabo en de gemeenschappelijke apparatuur kunnen we start-ups nog beter ondersteunen in elke fase van hun innovatieproces en industriële ontwikkeling – een belangrijke troef om BlueChem verder uit te bouwen tot de hotspot voor duurzame chemie in Europa.”