(©Sebastian Derungs / via Wikimedia Commons)

Goed nieuws als het van Bill Gates afhangt: hij beweert in zijn jaaroverzicht Gatesnotes dat de pandemie in 2022 eindigt. De Microsoft-founder heeft recht van spreken, want hij waarschuwde jaren voor COVID-19 al voor de gevaren van een wereldwijde pandemie. “In 2021 heeft de pandemie ons leven vanaf dag één beheerst”, aldus Gates in het jaaroverzicht.

Mijn persoonlijke wereld heeft nog nooit zo klein aangevoeld als in de afgelopen 12 maanden

“We hebben ons allemaal moeten aanpassen aan een ‘nieuw normaal’. Voor mij was het resultaat een jaar dat ik vooral online doorbracht. Mijn persoonlijke wereld heeft nog nooit zo klein aangevoeld als in de afgelopen 12 maanden (…). Ik ben echter hoopvol dat het einde eindelijk in zicht is. Het is misschien dwaas om nog een voorspelling te doen, maar ik denk dat de acute fase van de pandemie ergens in 2022 tot een einde zal komen.”

En voor je je de vraag stelt: dat is mét de Omicron-variant in het achterhoofd. “Het lijdt geen twijfel dat de Omicron-variant zorgwekkend is”, zegt Gates, “maar ik heb toch goede hoop dat Covid-19 ergens volgend jaar op de meeste plaatsen endemisch wordt.”