MUCE-founder Nina Maat

Van 1 tot 30 oktober opent de pop-up MUCE (Museum of Circular Economy) de deuren in Antwerpen. Het concept: via circulaire innovaties en kunst oplossingen voor verschillende milieu- en klimaatvraagstukken tonen. Bezielster Nina Maat wil zo het grote publiek betrekken en mobiliseren op een leuke manier.

Bedrijven, kunstenaars en kennisinstellingen slaan voor MUCE de handen in elkaar. Zo zullen bijvoorbeeld Thomas More en Universiteit van Antwerpen focussen op algenkweek en het hergebruik van materialen, en komt zowaar een begrafenisondernemer een duurzame, op biotechnologie gebaseerde doodskist voorstellen.

De Brusselse start-up Bel Albatros vormt restmateriaal van plasticfabrikanten om tot esthetische platen voor de interieursector. Hun materiaal zal dan ook dienen voor het maken van sokkels. Daarnaast zorgt Live Light voor een circulair interieur. Zo verhuren ze niet alleen meubels aan particulieren en bedrijven maar zorgen ze ook voor een huiselijke sfeer in MUCE. Digitale kunst zal eveneens haar plek krijgen in MUCE. Q-lite zorgt voor de ondersteuning hiervan door het aanbieden van hun modulaire led-schermen.

“We doen als stad al enorm veel om circulaire en duurzame economie te stimuleren”, aldus Erika Caluwaerts, schepen voor innovatie, industrie en digitalisering. “Denk maar aan onze innovatiehubs of het kickstart-fund. Door deze pop-up te ondersteunen, gaan we echter nog nét iets verder en betrekken we ook burgers bij vraagstukken rond de klimaatuitdagingen.”