Uit eigen cijfermateriaal, verzameld na afsluiten van het derde kwartaal, blijkt dat stad Antwerpen vandaag 718 start-ups telt, wat een stijging van 127% is tegenover 2017. Antwerpen is daarmee de grootste start-up hub van ons land, op de voet gevolgd door Gent.

In totaal haalden die Antwerpse start-ups 161 miljoen euro aan groeikapitaal op, wat neerkomt op een verdrievoudiging in vergelijking met het opgehaalde groeigeld in 2017. Met dank aan enkele grote kapitaalrondes van onder meer eTheRNA immunotherapies, Oper en Credix. De Antwerpse start-ups eTheRNA immunotherapies en Venly haalden de meeste funding op, en staan ook in de Vlaamse top 10.

Het huidige start-up ecoysyteem in Antwerpen heeft een totale waarde van 2,5 miljard euro, wat een toename van 77% over de laatste vijf jaar is. In Antwerpen blijven deze cijfers in stijgende lijn, in schril contrast met de dalende trend in de rest van Vlaanderen. Dat alles maakt van de Koekenstad de op één na grootste start-up hub van België. Bovendien is liefst 33 procent van de zogenaamde impact start-ups, ondernemingen die zich inzetten voor sustainable development goals, in Antwerpen gevestigd.

Health, de nieuwe innovatiecluster van stad Antwerpen, heeft de meeste fondsen opgehaald, met een totaal van 106 miljoen euro. Dit kan gelinkt worden aan de pandemiebestrijding via Vaccinopolis, waar Antwerpen hard op inzet, en het Bluehealth Innovation Center, dat ervoor gezorgd heeft dat Antwerpen van 20 naar 50 start-ups is gegaan.

“Het is geweldig om Schepen te zijn van een stad waar zo’n cijfers worden voorgelegd’, zegt Erica Caluwaerts, Antwerps Schepen voor Economie, Werk, Innovatie, Industrie, Digitalisering, Marketing en communicatie, Openbaar Domein en Rechtszaken. ”We stimuleren dat ondernemersklimaat als stad heel erg, met allerlei projecten, calls voor innovatie, steun voor start-ups.  Maar het is de drive van de ondernemers, en zijn werknemers die van Antwerpen een economisch succesverhaal maken”, aldus Caluwaerts.