Axel Smits, voorzitter PwC België

Uit PwC's 25e jaarlijkse Global CEO Survey, waar 4.446 CEO's uit 89 landen aan deelnamen, blijkt voorzichtig optimisme over de economie en de vooruitzichten rond omzetgroei. Ook 46 Belgische CEO’s namen aan de bevraging mee. Bij hen blijft vooral de bezorgdheid rond klimaatverandering toenemen (nu al 37 procent), hoewel cyberveiligheid in hun ogen met 55 procent de grootste bedreiging blijft, met name voor hun innovatievermogen. Opvallend in dat opzicht: 28 procent van de Belgische CEO’s ging nul-engagementen aan, wat ruim boven het EU- (23) en wereldgemiddelde (22 procent) ligt.

“In de 25 jaar dat de Global CEO Survey bestaat, hebben we CEO's uitdagingen zien aangaan”, aldus Axel Smits, voorzitter van PwC België. “Van het uiteenspatten van de dot-com zeepbel tot de wereldwijde financiële crisis. Vandaag stellen nieuwe uitdagingen als de wereldwijde pandemie en de klimaatverandering CEO's op de proef als nooit tevoren. Toch ligt hier een enorme kans om die ontwrichting te gebruiken om de economie fundamenteel te herstructureren.”

“We staan op een uniek kruispunt. Alleen moedige keuzes kunnen leiden tot positieve veranderingen voor de komende generaties. Als we ons land willen voorbereiden op de uitdagingen van de toekomst, hebben we een langetermijnvisie nodig met een overtuigend verhaal dat ons vooruit helpt.”