De Belgische tech-for-good start-up Effitrax is wereldwijd het allereerste platform dat in real time data van vrachtwagens verzamelt, analyseert en verwerkt. Dit aan de hand van telematics, een vernuftige technologie die het mogelijk maakt om zo’n 200 gegevens per seconde – van een groot aantal voertuigen – door te geven. Het platform is nu gelanceerd en haalde voor de uitrol 1 miljoen euro vers kapitaal op bij friends & family, enkele business angels alsook het Waalse Gewest.

Effitrax, dat 12 mensen in dienst heeft, wil nu zo snel mogelijk nog eens 500.000 euro ophalen via leningen. Naast een groot contract dat vorige maand werd afgesloten met de Franse nummer één in recyclage, goed voor 3.000 voertuigen, kan de Belgische start-up onder meer rekenen op interesse van de De Lijn en staat de innovatieve technologie tevens op de radar van steden als Antwerpen, Marseille en Parijs.

“Vrachtwagens leggen in België jaarlijks 8 miljard kilometer af”, aldus CEO Bernard Berkein. “In de EU zijn zij ook verantwoordelijk voor 27% van de totale uitstoot van het wegverkeer.”

“Wij helpen de verkeersveiligheid te verbeteren door er via data-informatie voor te zorgen dat het voertuig in overeenstemming is met de verkeerswetgeving en dat het gedrag van de bestuurder zo nodig gecorrigeerd wordt. Bovendien kan zo tot 15% brandstof bespaard worden of, in het geval van elektrische voertuigen, de levensduur van de accu’s verlengd.