Uit een bevraging van SD Worx bij 10.000 werknemers in 10 Europese landen, blijkt dat de meerderheid van de Belgen verkiest om twee of drie dagen van thuis uit te werken, als de aard van het werk het tenminste toelaat. Daarmee situeert België zich in de Europese middenmoot, ver na Spanje, waar maar liefst een kwart van de ondervraagden de volle vijf dagen van thuis uit wil werken. België bevindt zich dan weer in koppositie als het gaat over werkgevers die openstaan voor telewerk: maar liefst 46 procent laat het toe.

“41 procent van alle Belgen wil minimum 1 dag per week thuiswerken”, licht Katleen Jacobs, consultant bij SD Worx, toe. “Onze favoriete thuiswerkdag is vrijdag, gevolgd door maandag en woensdag. Werkgevers staan voor een uitdagende puzzel met hun teams, zodat er voldoende aandacht is voor extra autonomie enerzijds en verbondenheid in een team anderzijds.”

“We zitten op een kantelpunt”, gaat Jacobs verder. “Werkgevers bepalen best spelregels: wanneer kom je best naar kantoor, waarom en hoe past dit in de teamwerking? Ook hier zien we dat het belangrijk is meer te personaliseren of rekening te houden met de wensen van werknemer. Er is geen ‘one-size fits all, blijkt uit ons onderzoek.”