(Photo by Leyla Hesna)

Tien nieuwe tech start-ups staan in de startblokken om via het imec.istart acceleratorprogramma een jaar lang klaargestoomd te worden om te schalen en internationaal door te breken. Bovendien kan elk van deze start-ups rekenen op een financiële injectie van 50.000 euro, een investering die nog kan oplopen tot 250.000 euro.

Niet enkel groentjes

Deze relatief grote instroom van tien start-ups vertoont een opvallende verscheidenheid in business domeinen, gaande van fashion industrie tot vastgoed en van nucleaire geneeskunde tot sport. Die variatie beperkt zich overigens niet tot het business domein, maar gaat ook op voor het business traject. Een aantal geselecteerde start-ups, zoals Volcaino, zijn intussen geen groentjes meer en hebben al enige ervaring op de teller. Ook meer mature start-ups erkennen dus de waarde van imec.istart om hun verdere groei te versnellen.

Nood aan synergie

Program Director Sven De Cleyn distilleert ook nog een andere trend: “We merken een specifieke nood aan synergie en samenwerken onder deze nieuwe cohort. Twee teams werden gevormd dankzij imec.istart’s Find Your Co-Founder Event dat eerder in april plaatsvond. Ook zien we dat verschillende nieuwe start-ups reeds met andere imec.istart alumni bedrijven werken of van plan zijn om synergieën aan te gaan, zoals ContourLab en Shavatar, of Volcaino en Qompium .”

Dit zijn de 10 start-ups die tot de nieuwe lichting van het acceleratorprogramma van imec.istart behoren:

  • AI-BLOX: ontwikkelde een AI-hardware platform om edge AI-toepassingen sneller op de markt te krijgen. Door hun modulaire design (letterlijke hardware ‘blox’) kunnen ze hardware op maat maken voor industriële spelers.
  • Axithra: is een platform voor therapeutische geneesmiddelenbewaking dat het mogelijk maakt om geneesmiddelen op maat te doseren. Het platform wordt onder andere gebruikt voor het toedienen van antibiotica op de ICU en voor oncologische geneesmiddelen.
  • Contour Lab: is een online platform dat gepersonaliseerd stijladvies op basis van body type geeft op fashion webshops. Contour Lab wil zo een positieve impact op body positivity en sustainability in de fashion industrie genereren.
  • FAQIR: verzamelt gezondheidsdata in persoonlijke datakluizen, maakt deze toegankelijk ven laat beheerders toe te controleren wie toegang kan en mag hebben. Deze start-up zet zo in op gezondheidszorg op maat die beter is voor patiënten, zorgverleners en organisaties.
  • HeronTrack: ontwikkelde een tool tracking systeem dat het volgen van gereedschap mogelijk maakt via een unieke eigen slimme sensor en een gebruiksvriendelijke mobiele app.
  • Nova Sport: is een sociaal netwerk platform en tool voor recreatieve sport aan universiteiten en hogescholen. Je kan sportsessies inboeken of sportpartners vinden in je community op basis van type sport of sportniveau.
  • Novable: helpt met zijn corporate venturing platform innovatieprofessionals bij het identificeren, valideren en betrekken van de meest relevante startups om groei- of transformatiestrategieën te voeden.
  • Visonar: biedt een nieuw perspectief op de nucleaire geneeskunde. Met hun slimme technologie versnelt deze start-up nucleaire beeldvorming waardoor betere diagnoses gesteld worden.
  • Volcaino: analyseert, volgt en ontdekt het B2B klanten-DNA van gebruikers met hun Sales Intelligence SaaS platform aangedreven door AI. Zo kunnen lookalikes gevonden worden in bestaande en nieuwe markten.
  • Walkly: geeft makelaars de kans om via een mobiele app interactieve video walkthroughs van hun huizen te maken en te publiceren op het web en sociale media.

De volgende imec.istart call opent opnieuw op 1 januari 2023 en wordt op 1 februari afgesloten.