Radicale Vernieuwers 2022 (© Frank Toussaint)

Met Radicale Vernieuwers, een initiatief van de Sociale InnovatieFabriek, Trends en Cera, worden organisaties en ondernemingen bekroond die maatschappelijke innovatie en sociaal entrepreneurship voorstaan. Uit 125 inzendingen koos de jury uiteindelijk tien laureaten. De winnaars krijgen begeleiding op maat om hun project bekender te maken bij het brede publiek en zo verder te groeien.

“Het idee achter Radicale Vernieuwers ligt volledig in lijn met de Vlaamse doelstelling om innovatie en sociaal ondernemerschap aan te wakkeren in onze regio”, aldus Hilde Crevits, Vlaams minister van Innovatie en Economie.

“Innovatie is de motor om toegevoegde waarde en jobs te creëren. Nog belangrijker zijn de straffe ideeën van de winnaars die ingang vinden in de praktijk. Deze kunnen mee het verschil maken in onze maatschappij.”

Dit zijn de tien winnaars van Radicale Vernieuwers 2022:

  1. ArmenTeKort (Antwerpen) koppelt mensen in kansarmoede aan een buddy. Zo krijgen arme mensen meer eigenwaarde en maken ze andere keuzes, terwijl de vrijwilligers ook nieuwe inzichten krijgen.
  2. BeCode (Brussel) leert mensen die uit de boot vallen op de arbeidsmarkt gratis programmeren. De organisatie telt vandaag al 1500 afgestudeerden, van wie 67% een duurzame job heeft.
  3. Blommm (Gent) is een bloemenwinkel die biologisch geteelde bloemen verkoopt. Een traditioneel boeket bloemen heeft een grote ecologische voetafdruk, maar door samen te werken met telers en fietskoeriers levert Blommm een ecologisch verantwoord boeket af.
  4. COSH! (Brugge) maakt duurzaam shoppen makkelijk. Op het online platform krijg je een overzicht van duurzame merken en van de winkels in je buurt waar je die kan kopen. COSH! doet daarvoor onafhankelijk onderzoek om greenwashing te doorprikken. COSH! is actief van Vlaanderen tot Amsterdam.
  5. Give a Day is een matchingwebsite die vrijwilligers koppelt aan organisaties en heel wat administratie automatiseert. Het platform telt vandaag 65.000 vrijwilligers, meer dan 5000 actieve vacatures en meer dan 6000 organisaties.
  6. Homaar (Wetteren) is een groeiplek voor jongeren tussen 15 en 23 jaar die emotioneel vastlopen. Twee weken lang kunnen ze bij Homaar terecht voor een intensief traject met creatieve ateliers in een huiselijke sfeer.
  7. Mic Mac Minuscule (Vlaanderen en Brussel) helpt ouders in spe om tweedehandsbabyspullen te kopen. Een netwerk van ‘Mic Mac Madammen’ stelt samen met de ouders de geboortelijst op en verzamelt alle nodige spullen.
  8. Ray & Jules (Bevekom) hebben een eigen uitvinding gedaan waarmee ze koffiebonen roosteren op zonne-energie. Deze Tony’s Chocolonely van de koffie streeft naar een 100% klimaatpositieve en faire koffie-industrie tegen 2050.
  9. Het Stadsmakersfonds (Leuven) is een coöperatief ontwikkelingsfonds voor duurzame stadsontwikkeling. Deze organisatie daagt de sector van de projectontwikkeling uit door panden te herbestemmen met het oog op de maatschappelijke waarde in de stad.
  10. Ugani Prosthetics maakt goedkope protheses via 3D-scanners en -printers. Deze onderneming is actief in Afrika, maar werkt in België samen met de VUB en Materialise.