(©Leyla Hesna)

Accelerator imec.istart selecteerde opnieuw 9 veelbelovende tech start-ups die nu een jaar lang klaargestoomd worden om te schalen en internationaal door te breken. Bovendien kan elk van die start-ups rekenen op een investering van 50.000 euro, die nog kan oplopen tot 250.000 euro.

Imec.istart heeft de wind in de zeilen. De business accelerator blies dit jaar 10 kaarsjes uit. Een mijlpaal, want imec.istart was 10 jaar geleden de allereerste venture accelerator in België. Eveneens dit jaar werd de kaap van 500 miljoen euro aan follow-up funding bereikt. Op luttele maanden tijd steeg dat cijfer zelfs naar meer dan 600 miljoen euro.

Diversiteit aan ideeën

“Tijdens deze call zien we de maatschappelijke trends naar meer hernieuwbare energie en zuiniger energieverbruik, een gezondere levensstijl en efficiëntiewinst in bedrijfsprocessen opnieuw duidelijk naar voor komen”, stelt Sven De Cleyn, program director van imec.istart, vast. “De diversiteit aan ideeën en originele invalshoeken die ondernemers uitdenken om uitdagingen aan te pakken, blijft verbazen.”

Dit zijn de 9 start-ups die tot de nieuwe lichting van het acceleratorprogramma van imec.istart behoren:

  • Ceriter: ontwikkelde een gecertificeerd medisch toestel (slimme inlegzool) om beter en zelfstandiger te stappen. Het toestel helpt mensen met problemen bij het stappen die worden veroorzaakt door neurologische aandoeningen zoals de ziekte van Parkinson of CVA (beroerte).
  • EnFoil: produceert flexibele PV folies op maat om te integreren in elk product. Alle buitenoppervlakken kunnen hiermee een generator worden van groene energie voor een betaalbare prijs.
  • Geriatro: online marktplaats voor tijdelijk verblijf in zorgvoorzieningen. Het platform versterkt de functionele binding tussen ziekenhuizen en woonzorgcentra, en geeft ademruimte aan familie of mantelzorgers met een zware zorgfunctie.
  • Jamstud.io: is een virtuele muziekstudio waarin je synchroon kan musiceren én connecteren. De storende latentie is helemaal verdwenen.
  • Levels Diagnostics: ontwikkelt betrouwbare, betaalbare en snelle tools om de aanwezigheid van ziektes vast te stellen. De eerste tools kunnen overal ter wereld worden gebruikt voor het vaststellen van een bacteriële infectie en detectie van leverkanker.
  • Smartgrid One: ontwikkelde een controller die als slimme koppeling werkt tussen al je energie-apparaten. Deze smart grid controller houdt rekening houdt met je voorkeuren zodat je automatisch maximaal energie bespaart. Het is een persoonlijke energiemanager voor jouw huis of bedrijf die acties onderneemt zoals real time aanpassingen op basis van hernieuwbare energie (bijvoorbeeld fotovoltaïsch of wind), en dynamische besturing van laadstations, batterijsystemen, warmtepompen en andere energieverbruikende apparaten.
  • TactSim: is een geavanceerde, VR-gestuurde veiligheidstrainingssimulator die voor politietrainingen en particuliere beveiliging gebruikt wordt.
  • Talkie: maakt het mogelijk om online vergaderingen op je eigen ritme te regelen en je aanvragen voor vergaderverzoeken te prioriteren.
  • Tekst.ai: voorziet slimme email routing. Elke vraag, email ontvangen gaat automatisch naar de juiste persoon/ departement binnen het bedrijf.

De volgende imec.istart call opent begin september en wordt op 1 oktober 2022 afgesloten.