Bolt-oprichters Pieterjan Verhaeghen en Rens Vanhaute

Bolt, het eerste energieplatform in België waarbij je rechtstreeks je stroom koopt van lokale, groene opwekkers, installeerde op het festivalterrein in Boechout een mobiele zonne-installatie dat alle podia van Sfinks Mixes groene stroom voorziet. En dat in combinatie met een batterij, die de zonne-energie opslaat op momenten dat er geen optredens plaatsvinden.

“We zoeken elk jaar nieuwe uitdagingen om het festival duurzamer te maken. Toen Bolt ons contacteerde om Sfinks Mixed over te schakelen op groene stroom hebben we dan ook niet lang getwijfeld”, stelt Sfinks-organisator Geert Vanrijkelen. “Binnen drie jaar willen het volledige festival op groene stroom.”

Door de dieselgeneratoren voor de podia te vervangen en over te schakelen op zonne-energie, de batterij en netstroom, verwachten Bolt en Sfinks 80% van de CO2-uitstoot te kunnen besparen. Er werden 72 zonnepanelen geplaatst, goed om zo’n 1.000 kWh op te wekken tijdens het festival. Dat staat gelijk aan een derde van het jaarverbruik van een gemiddeld gezin.

“Wereldwijd nemen festivals en evenementen het voortouw in het zoeken naar innovatieve en duurzame oplossingen. Toch zijn dieselgeneratoren nog vaak de meest gebruikte bron om elektriciteit op te wekken: goed voor 75% van de volledige voetafdruk van een festival”, zegt Pieterjan Verhaeghen, co-founder en CEO van Bolt. “Daar wil Bolt verandering in brengen. Door over te schakelen op groene stroom, kunnen we samen met de organisatoren een grote impact maken op het klimaat.”

Daarmee begon Bolt in 2020 met de stroomvoorziening van Camping Belgica en vorig jaar draaide Werchter Parklife op hernieuwbare energie. Dit jaar werkt het energieplatform samen met Rock Werchter, Boomtown op de Gentse Feesten en nu dus ook Sfinks Mixed.