Google liet gisteren bij monde van Sundar Pichai, CEO van Google en moederbedrijf Alphabet, weten dat het techbedrijf in de komende twee jaar maar liefst 9,5 miljard dollar (omgerekend ruim 8,7 miljard euro) gaat investeren in Amerikaanse kantoren en datacenters. “Daarbij zullen ongeveer 12.000 nieuwe banen worden gecreëerd”, voegde de topman nog aan toe.

Google is naar eigen zeggen een werkgever die het hybride model omarmt. Sinds april worden heel wat Amerikaanse en Britse medewerkers drie dagen per week op kantoor verwacht. Vooral op het hoofdkantoor in Silicon Valley zorgde die oproep van Google voor heel wat onrust, vooral bij werknemers die ver buiten het dure San Francisco Bay Area wonen en daardoor minder gewonnen waren voor het idee om terug zoals in pre-coronatijden de verre verplaatsing naar het fysieke kantoor te maken.

Andere techbedrijven zoals Apple worstelen met hetzelfde probleem: veel werkgevers willen hun mensen terug (deeltijds) naar kantoor laten komen, maar beseffen ook dat deze verplichting hen in de ‘war for talent’ die volop woedt in een verzwakte positie kan brengen.

“Het lijkt misschien tegenstrijdig om te investeren in fysieke kantoren, en tegelijk te streven naar meer flexibiliteit in onze manier van werken”, reageerde Sundar Pichai gisteren in een officiële blogpost. “Toch geloven we dat het belangrijker dan ooit is om te investeren in onze campussen, omdat dit gaat zorgen voor betere producten, een betere levenskwaliteit voor onze werknemers en sterkere communities.”