Protix, dat insecten kweekt die als veevoerder kunnen worden ingezet, heeft 50 miljoen euro kapitaal opgehaald bij de Franse bank BNP Paribas, vermogensbeheerder Monaco Asset Management en de Luxemburgse durfinvesteerder European Circular Bioeconomy Fund. Ook de bestaande aandeelhouders Rabobank, overheidsfonds Invest-NL en het Utrechtse investeringsfonds Aqua-Spark deden mee.

In 2017 wist de Nederlandse insectenkwekerij die in 2009 het levenslicht zag al eens 45 miljoen euro op te halen. De volgende groeifase van Protix staat nu in het teken van wereldwijde uitbreiding, de bouw van nieuwe faciliteiten en capaciteitvergroting.

“We zijn erg blij met zo’n impactgerichte groep investeerders, die onze missie ondersteunt om het voedselsysteem weer in balans te brengen met de natuur”, aldus CEO en oprichter Kees Aarts zegt. “Hun steun markeert een spannende volgende stap voor 2022 na een gedenkwaardig 2021, toen we commercieel succes realiseerden, een succesvol insectenkweekprogramma voltooiden en onze organisatie versterkten met nieuw talent op sleutelposities.”

Protix, dat in Bergen op Zoom officieel de grootste insectenkwekerij ter wereld heeft en in 2020 werd uitgeroepen tot ‘meest innovatieve bedrijf van Nederland’, zal het verse kapitaal gebruiken om wereldwijd nieuwe productielocaties te openen, met name in de Verenigde Staten, Canada, het Verenigd Koninkrijk en Midden- en Oost-Europa.