Anderhalf jaar durend onderzoek van AMS en Acerta in Neuro Training Lab TM heeft aangetoond dat men het aanpassingsvermogen van (nieuwe) medewerkers kan zien aan de hand van twee variabelen, namelijk veranderend hartritme en verhoogde hersenactiviteit.

Deze vaststelling zou volgens de onderzoekers de heilige graal kunnen zijn in het rekruteren en ontwikkelen van specifieke profielen, aangezien die biomarkers kunnen voorspellen of werknemers ‘aanpasbaar’ zijn. Acerta en AMS gaan nu op zoek naar bedrijven om deel te nemen aan het volgende deel van het wetenschappelijk onderzoek: de grootschalige test.

“Er is een correlatie tussen een hoog ingeschat aanpassingsvermogen op de werkvloer en verhoogde hersenactiviteit op de plaats in het brein waar emotieverwerking gebeurt en creativiteit ontstaat”, aldus Annelies Baelus, director talent development Acerta Consult. “Werknemers die zich snel en gemakkelijk aanpassen aan een nieuwe situatie op het werk, kunnen eenvoudig abstractie maken van zichzelf en de situatie van bovenaf inschatten.”

Ook interessant: de studie toonde aan dat werkstress niet afhangt van individuele aanpasbaarheid, maar van het bedrijf waar men werkt.