Bert De Mot, co-founder en CEO van Oxylum

Oxylum, een spin-off van Uantwerpen, ontwikkelt baanbrekende groene technologie om CO2 om te zetten in duurzame chemicaliën. Dat mierenzuur kunnen chemische bedrijven inzetten en zo op hun beurt bijdragen aan de circulaire economie.

Nu het proof of concept de haalbaarheid aantoonde, wordt werk gemaakt van een pilootinstallatie. Die zou tot drie kilo mierenzuur per dag moeten produceren en als lanceerplank dienen om de technologie de volgende jaren op te schalen tot een volwaardige pilootinstallatie die tot 2000 ton mierenzuur per jaar produceert.

“Voortbouwend op meer dan tien jaar onderzoekservaring in de elektrochemie hebben wij ultramoderne katalysatoren en reactoren ontwikkeld om de omzetting van CO2 in duurzame chemicaliën onder de meest optimale omstandigheden uit te voeren”, aldus CTO Sander Neukermans. “Nu zijn we klaar om onze technologie uit het lab te halen en de toekomst van de chemie te tonen.”

“We starten met mierenzuur, dat onder meer gebruikt wordt om kalkaanslag in wc’s en sanitair te verwijderen, of als conserveermiddel in de landbouwindustrie”, gaat hij verder. “In tweede instantie kijken we naar ethyleen, een basisgrondstof in de industrie, bijvoorbeeld voor de productie van plastics.”