Vlaams Minister-President Jan Jambon

De Vlaming beseft te weinig dat instellingen zoals Imec en VIB internationale faam genieten. Daar wil de Vlaamse regering verandering in brengen, en dus kondigde Vlaams minister-president Jan Jambon gisteren op de Vlaamse feestdag de geboorte van ‘Flanders Technology and Innovation’ aan: een nieuwe techbeurs die Vlamingen meer trots moet maken over het gigantisch potentieel van techbedrijven en digitale innovatie uit eigen regio. Dit nieuwe initiatief moet ook extra (buitenlandse) investeerders aantrekken.

De naam doet meteen denken aan Flanders Technology International, de iconische tweejaarlijkse technologiebeurs uit de jaren tachtig en negentig, wat uiteraard geen toeval is. Volgens de minister-president is er nood aan een opvolger, aan een beweging die de mensen doet geloven in de kansen die er zijn.

In september wordt de campagne ‘Flanders Technology and Innovation’ op gang getrapt, in 2023 vinden er rondetafelgesprekken plaats tussen overheid, privé en de universiteiten en in 2024 komen er vijf technologiebeurzen, één per provincie. In tussentijd moeten alle Vlaamse ministers projecten opstarten binnen hun eigen beleidsdomein. De regering trekt voor dat alles in eerste instantie 13 miljoen euro uit.

Na de zomervakantie worden over heel Vlaanderen ‘Living Labs’ opgestart waar burgers, de economie, de kenniscentra, universiteiten en de overheid kijken naar de maatschappelijke uitdagingen inzake energie, klimaat en mobiliteit en oplossingen proberen te vinden voor concrete problemen.