Uit cijfers van bedrijfsdataspecialist Altares Dun & Bradstreet blijkt dat maar liefst 56 procent van de Belgische facturen in het bedrijfsleven te laat wordt betaald. De grootste ‘boosdoeners’ blijken de grote ondernemingen, die maar in 12,4 procent van de gevallen tijdig betalen.

Bekijken we het plaatje Europees, dan blijkt Denemarken de beste van de klas: daar wordt 90 procent van de facturen tijdig betaald. In Ierland, de slechtste leerling, is dat amper 32,7 procent. Goed nieuws voor ons land: van de 14 onderzochte landen staat België in de top drie van bedrijven die het snelst vooruitgaan op vlak van betaalbedrag.

“Grote bedrijven konden traditioneel vaak langere betaaltermijnen bedingen bij hun leveranciers, zeker indien dit kmo’s betrof”, aldus Joris Peeters, Chief Data Scientist bij Altares Dun & Bradstreet. “De wetgeving werd in 2022 echter aangescherpt, waarbij een aantal achterpoortjes om betaaltermijnen verder te laten oplopen gesloten werd. Het streefdoel van de wetgever hierbij is ervoor te zorgen dat facturen tussen bedrijven binnen een redelijke termijn van 30 dagen betaald zouden worden, met als doel de liquiditeit van het bedrijfsleven te verbeteren en een gezonder ondernemingsklimaat en méér investeringen te genereren.