An Haenen, Bart Van den Brande en Roeland Lembrechts

Sirius Legal, advocatenkantoor met vestigingen in Mechelen en Brussel, opent een webshop waar je persoonlijk juridisch advies koopt tegen een vaste prijs. “Elk juridisch product in de shop is dienstverlening op maat voor bedrijven, inclusief persoonlijk advies van een expert(e)”, klinkt het. “Niet de zoveelste webshop waar je holle templates van contracten koopt, maar een laagdrempelig juridisch dienstenplatform voor ondernemers.”

“Ondernemers zijn bang om een advocaat te bellen omdat ze vooraf niet weten wat de kost zal zijn”, gaat het verder. “Uurtje factuurtje is helaas nog erg gangbaar in de sector. Gevolg? Ondernemers doen te laat beroep op een advocaat, als het kalf al verdronken is. Pijnlijke realiteit: 90 procent van de conflicten die wij zien, hadden eenvoudig voorkomen kunnen worden met een goed contract.”

“Of advocatenkantoren nu massaal webshops gaan lanceren? We denken van niet. De digitalisering van justitie gaat tergend traag en voor het merendeel is een webshop waarschijnlijk net die brug te ver. De hele uitdaging voor advocatenkantoren zit hem echter net in het herdenken van interne processen, schaalbaarheid creëren en de automatisering van processen.