Nele Van Damme en Koenraad Belsack, co-CEO’s van Upgrade Estate

Gent kampt al jaren met een tekort aan betaalbare studentenkamers. Dat probleem wil Upgrade Estate, het Gentse vastgoedbedrijf van ondernemerskoppel Nele Van Damme en Koenraad Belsack, een halt toeroepen door een heus studentendorp op te trekken aan The Loop, de Gentse site rond Flanders Expo, dat plaats moet bieden aan meer dan 1.000 kamers. Over een specifieke uitvoeringstermijn is nog niks geweten.

“Er is een nieuw stadsdeel in ontwikkeling. Studenten kunnen de wijk mee leven in blazen en een motor zijn om ook nieuwe activiteiten aan te trekken”, legt co-CEO Koenraad Belsack uit. “We willen er een community van studenten uitbouwen. De studententijd is een enorm belangrijke periode om mensen te leren kennen en een netwerk uit te bouwen. Door veel studenten op één locatie samen te brengen in een goed beheerde community, wordt die sociale functie versterkt. De coronacrisis heeft aangetoond hoe groot de nood aan ontmoeting bij jongeren is.”

Upgrade Estate baat momenteel bijna 3.000 studentenkamers uit in 7 steden. “Het zijn vaak gefragmenteerde projecten in de binnenstad met moeilijke vergunningsprocedures en veel buurtprotest waardoor een echte inhaalbeweging in het aanbod er moeilijk is”, legt Belsack uit. “Om betaalbaarheid te garanderen moeten we naast het aanbod nabij de campussen in de binnenstad ook durven in te zetten op grotere projecten met bijvoorbeeld minstens 1.000 kamers op één locatie.