(Photo by Tom Museeuw / Fotofolio.be)

Twee jaar geleden kondigde Dominique Persoone (53) de opstart aan van zijn chocoladefabriek in het hart van het Congolse Virungapark. Anno vandaag kan hij niet alleen terugblikken op een succesverhaal – de productie is klaar om te vertienvoudigen en wereldwijd te distribueren, onder meer met de bouw van een nieuwe productiehal – maar ook een wereldprimeur voorleggen: voor de allereerste keer zullen cacaobonen geroosterd worden op basis van zonne-energie. Hierdoor zal de volledige productiesite op groene energie kunnen draaien, omdat nu ook de factor ‘gas’ kan geëlimineerd worden.

De West-Vlaamse ondernemer probeert hoe dan ook zo groen mogelijk te werk te gaan, zowel in Congo als in thuishaven Brugge. Zo is de verpakking van zijn chocoladeproducten van The Chocolate Line 100% duurzaam, want gemaakt van cacaobladeren.

De opbrengst van de verkoop van de Congolese chocoladerepen gaat trouwens integraal naar de lokale samenlevingsopbouw en naar het Virungapark waar bedreigde diersoorten zoals zoals berggorilla’s en bonobo’s worden beschermd.