CEO Felix Van de Maele

Niet-beursgenoteerde Belgische groeiers (start-ups, scale-ups en biotechbedrijven) wisten in 2021 1,37 miljard euro op te halen bij binnen- en buitenlandse investeerders. Dat becijferde De Tijd. Het gaat om een recordbedrag, het vijfde op een rij bovendien: in 2016 bedroeg het totale bedrag ‘amper’ 319 miljoen euro. Het Brusselse databedrijf Collibra voert met 216 miljoen euro de lijst aan, gevolgd door fintech-bedrijf Ibanfirst (150 miljoen euro) en Efficy (80 miljoen euro).
Opvallend is dat de investeerders steeds vaker Amerikanen zijn. Ook bleek corona geen negatieve rol te spelen in de financiering van groeibedrijven. Wel integendeel: de doorgedreven digitalisering die er het gevolg van was, liet techbedrijven net toe méér kapitaal op te halen.

Uit de cijfers van De Tijd bleek verder dat de tien grootste kapitaalrondes samen goed waren voor 777 miljoen euro – in 2016 was dat ‘maar’ 178 miljoen euro. Gemiddeld bedroeg een ronde 10 miljoen euro. Gisteren werd ook al bekend dat Nederlandse start-ups in 2021 een recordbedrag van 5 miljard euro wisten op te halen.