Guglielmo Schenardi en John Arts, founders van Rita Personal Data

Data start-up Rita Personal Data, die een mobiele app bouwde waarmee mensen hun data kunnen bekijken, begrijpen en controleren, heeft 1 miljoen euro opgehaald in een pre-seed financieringsronde. Het vers groeikapitaal zal het bedrijf, opgericht in België maar intussen uitgeweken naar Amsterdam waar het zijn hoofdkantoor heeft, ondersteunen bij het uitbreiden van het team, het uitrollen van zijn blockchain-gebaseerde tech-infrastructuur en het schalen van zijn gebruikersbestand. Momenteel telt de app meer dan 55.000 actieve gebruikers.

Rita Personal Data werd opgericht in 2020 en gelanceerd in 2021 door de Antwerpse twintiger John Arts en zijn Italiaanse vennoot Guglielmo Schenardi. Vandaag heeft de start-up 6 medewerkers op de payroll staan.

De recente financieringsronde werd geleid door Pitchdrive VC, samen met enkele business angels waaronder Felix Van de Maele (co-founder Collibra) en Hristo Borisov (co-founder Payhawk). Ook Peter Hinssen, Anthony De Clerck en Stijn Christiaens stapten mee aan boord.

“Gegevens worden over het internet verspreid terwijl consumenten in het ongewisse worden gelaten. Onze app stelt iedereen in staat om hun gegevens te begrijpen en er eigenaar van te worden”, aldus John Arts, de Belgische co-founder en CEO van Rita Personal Data. “Het bewustzijn rond het gebruik van persoonlijke gegevens neemt toe, en mensen weten dat ze worden misleid. Ons doel is om transparantie te brengen in de industrie en de macht in de handen van het individu te leggen.