Als het van de Salute afhangt, drinken we binnenkort allemaal wijn in blik. De Antwerpse start-up lanceert alvast twee verfrissende en licht bruisende Italiaanse wijnen in blikjes van 200ml.

In de VS, Zuid-Afrika en Australië is wijn in blik reeds een vaste waarde in het assortiment, maar ook hier in België groeit de populariteit. Vooral bij millennials is wijn in blik erg in trek. De voordelen zijn dan ook legio: compact, makkelijk te vervoeren, blijft lang koel en kunnen inspelen op plaatsen met een verbod op glazen flessen, zoals sommige parken.

Ecologische voetafdruk

Naast de praktische argumenten is de opmars van wijn in blik ook gelinkt aan ecologische motieven. Salute’s blikjes zijn namelijk gemaakt van aluminium, een materiaal dat 100% en oneindig recycleerbaar is zonder kwaliteitsverlies. Bovendien zijn blikjes aanzienlijk efficiënter in de logistiek door hun lichte gewicht. Dit alles zorgt ervoor dat de ecologische voetafdruk een pak lager is dan deze van glazen flessen.

Sommige wijnliefhebbers zullen misschien hun neus ophalen voor het idee van wijn in blik. Salute is nochtans gemaakt met Italiaanse druiven uit de Emilia Romagna regio. En aangezien blikjes een hermetisch afgesloten omgeving zijn die geen zonlicht of zuurstof doorlaten, zijn ze zeer geschikt voor wijnen die best jong gedronken worden.