Louis Collinet, co-founder & COO van Tapio

Met het Innovative Starters Award (ISA) programma ondersteunt Innoviris jaarlijks ambitieuze start-ups en scale-ups uit het Brussels Hoofdstedelijk Gewest die een effectieve strategische doorbraak nastreven. Laureaten weten creatief ‘out-of-the-box’ denken en diepgaand onderzoek te combineren met een realistische economische benadering.

Dit jaar kent het de Innovative Starters Award 2021 en de daarbij horende geldprijs van 1 miljoen euro toe aan Axiles Bionics en Tapio. Met dat geld kunnen die de komende drie jaar hun strategisch innovatieplan verder realiseren.

Axiles Bionics, spin-off van de VUB, ontwikkelt een innovatieve technische oplossing voor elk medisch hulpmiddel dat baat heeft bij patiënt-specifieke zelflerende capaciteiten. “Ons specialisatie ligt in robotica, artificiële intelligentie en menselijke biomechanica”, aldus founder & CEO Pierre Cherelle. “De Innovative Starters Awards geven ons de kans de grenzen van AI te verleggen van in bionische prothesen.”

Dr. ir. Pierre Cherelle, founding CEO van Axiles Bionics

Tapio helpt dan weer bedrijven die het klimaatvraagstuk in hun ontwikkelingsstrategie willen integreren, met inzet van AI- en Machine Learning-technologie en klimaatgegevens. “Wij geloven dat de oplossing voor klimaatverandering van bedrijven moet komen”, aldus Louis Collinet, co-founder en COO. “We willen dat die in staat zijn om die rol te spelen en maken dat mogelijk via technologie.”

In april lanceert Innoviris de oproep voor 2022 en kunnen geïnteresseerde ondernemers hun kandidatuur indienen.