De Belgische ngo River Cleanup rondde gisteren de symbolische kaap van 1 miljoen kilogram ingezameld plastic dat het aantrof langs en in rivieren, heel toepasselijk op de nieuwe circulaire Blue Gate-site in Antwerpen. Een mooi resultaat, maar volgens River Cleanup-founder Thomas de Groote slechts het tipje van de plasticberg.

“We zijn uiteraard enorm trots op deze mijlpaal, maar onze ambitie reikt verder: tegen 2025 willen we voorkomen dat 100 miljoen kilogram plastic onze oceanen bereikt. Via wereldwijde opruimacties langs rivieren, het sensibiliseren van mensen en transformeren van organisaties. Gedragsverandering rond het vermijden van single-use plastic bij consumenten en producenten is cruciaal om tot een duurzame oplossing te komen.

Minister van Omgeving Zuhal Demir kreeg de eer de miljoenste kilo op te ruimen. “Eén miljoen kilogram afval is bijna even zwaar als het volledige MAS in Antwerpen. Dat is gigantisch veel, maar tegelijk ook gigantisch betreurenswaardig.”

“Naast verschillende beleidsinitiatieven zal ik het verpakkingsplan dat met de sector werd afgesproken, evalueren. Op basis van de cijfers zal ik een alternatieve aanpak, zoals statiegeld, overwegen. Die oefening loopt momenteel.”