Uit de nieuwe Deloitte Scale-Ups Confidence Survey blijkt dat het vertrouwen van Belgische en Nederlandse scale-ups de afgelopen drie jaar is gestegen: van 6,9 op 10 tijdens de eerste maanden van de pandemie naar 8,4 op 10 vandaag. Ook de groeiverwachtingen werden in 2021 waargemaakt, waardoor de lat voor 2022 11 procent hoger komt te liggen. Vooral fintech scale-ups presteerden uitzonderlijk goed, met een gemiddelde omzetgroei van 171 procent.

“We zijn niet verrast dat de Belgische scale-ups de voorspelde verwachtingen hebben ingelost”, aldus Koen Vandaele, managing partner Ecosystems & Alliances. “Ze hebben getoond dat ze ongelooflijk veerkrachtig en wendbaar zijn in verschillende situaties, en de gerealiseerde omzetgroei is daar het bewijs van.”

Vooral Belgische scale-ups hebben moeite om aan de verwachtingen van de kandidaten te voldoen die fors gestegen zijn door de strijd om talen

Er is echter een schaduwzijde: talentschaarste blijkt een remmende factor in het groeitraject. “De schaarste aan gespecialiseerde profielen is de belangrijkste uitdaging”, aldus Anaïs De Boulle, Director Scale-Up Ecosystem. “Vooral Belgische scale-ups hebben moeite om aan de verwachtingen van de kandidaten te voldoen die fors gestegen zijn door de strijd om talent. Het aantal scale-ups dat aangeeft veel vertrouwen te hebben in het vinden van het juiste talent, is in 2022 dan ook drastisch gedaald.”