Caroline Vercauteren, die met haar Ieperse bedrijf BonMush duurzaam oesterzwammen kweekt, heeft van Markant vzw en UNIZO de nationale WOMED Award 2021 gekregen voor ‘Vrouwelijke Ondernemer van het Jaar’. Met de oesterzwam als basis ontwikkelt en produceert ze diverse vegetarische en veganistische salades, maar ook vis- en vleesalternatieven.

“De wereld evolueert en mensen worden zich er steeds meer van bewust dat het dagelijks eten van vlees de klimaatverandering beïnvloedt”, aldus de laureate. “Wie kan er nu beter goede vleesvervangers bedenken dan een slagersfamilie die alle kennis in huis heeft om worsten, spreads en rillettes te maken?”

In de categorie ‘Belofte van het Jaar’ voor jonge vrouwelijke ondernemers ging de bekroning naar de 32-jarige Sarah Parent. Met haar start-up Go Forest wil de Gentse bedrijven op laagdrempelige manier helpen om duurzaamheid vanzelfsprekend te maken. Vandaag telt Go Forest al meer dan 100 members die op frequente basis bomen met impact planten en daar een HR-, sales & marketing of MVO-doelstelling aan koppelen.

“Wij planten in verschillende regio’s in de wereld”, vertelt Parent. “De focus ligt op plaatsen waar bomen snel groeien en vlug veel CO2 capteren, maar ook daar waar bomen een sociale impact hebben en dus jobs creëren of voeding bieden aan de bevolking.”