Eén op de tien Belgische kmo’s (tot 250 werknemers) heeft al beslist om dit jaar de nieuwe coronapremie van maximum 500 euro te geven. Ongeveer vier op de tien kmo’s (43,4%) zullen dit niet toekennen, ofwel omdat er geen financiële ruimte is (22%), ofwel omdat ze al andere extra’s geven (21%). Een op drie kmo’s weet het nog niet; één op zeven (of 15%) wacht af wat de sector gaat doen.

Toch is een derde van de Vlaamse kmo’s overtuigd dat dit redelijk tot (erg) veel bijdraagt tot het aantrekken en behoud van personeel. Dit zijn recente inzichten uit de driemaandelijkse tewerkstellingsenquête in opdracht van HR-dienstenverlener SD Worx bij 615 kmo-bedrijfsleiders en personeelsverantwoordelijken met betrekking tot het derde kwartaal 2021.

“Vanaf 1 augustus is het mogelijk maximaal €500 netto toe te kennen als een coronapremie, of het is te zeggen in de vorm van consumptiecheques en dit tot eind december. De coronapremie lijkt alvast een goede oplossing voor minstens één op tien kmo’s om hun medewerkers extra te belonen”, legt Annelies Rottiers, strategisch adviseur kmo bij SD Worx uit. “Het zijn vooral kmo’s in de dienstensector die dit al beslist hebben; in de industrie en bouw wacht men nog af. Maar ongeveer de helft weet het eigenlijk nog niet. Een deel (15%) wacht af omdat ze de sector gaan volgen. We raden aan om te wachten met de toekenning op bedrijfsvlak want de sectorale onderhandelingen zijn nog niet begonnen. In september weten we hopelijk meer.”