Meer dan één op de drie Belgische bedrijven (34%) is van plan personeel aan te werven in 2021 om hun team te versterken. Dat blijkt uit een nieuwe studie van Partena Professional.

Heel wat Belgische ondernemingen zijn optimistisch over hun groei in 2021, zo blijkt uit een nieuwe studie van Partena Professional. Van de 300 bevraagde kmo’s en grote bedrijven blijkt één derde te focussen op aanwerving van ontbrekende competenties. Daarnaast blijkt vooral de motivatie en het welzijn van de werknemers het grote aandachtspunt.

Extra bezorgdheden

Het goede nieuws is dat één derde van de Belgische bedrijven in 2021 wil aanwerven – dat zijn dan vooral de grootste bedrijven. Keerzijde is dan weer dat 20% vreest noodgedwongen personeel te moeten ontslaan als deze situatie nog lang aanhoudt.

De crisis is blijkbaar ook een eyeopener geweest, aangezien bijna één op vier bedrijven (23%) tijdens de pandemie heeft vastgesteld dat er bepaalde profielen en vaardigheden ontbreken op hun werkvloer. Daarnaast steeg ook de bezorgdheid om de motivatie en het welzijn van de werknemers.

Extra zorgen zijn de noodzaak om voldoende talent te vinden voor openstaande functies, het evenwicht tussen HR-besparingen en de motivatie van werknemers, en het omscholen van werknemers om lacunes in hun vaardigheden op te vullen.