Het Belgische merk van elektrische motorfietsen Saroléa test momenteel een nieuw type dat dankzij een 5G-modem en een camera die mensen, voertuigen of obstakels in real time via artificiële intelligentie identificeert, veel veiliger rijdt. Saroléa werkt hiervoor samen met Proximus en met ML6, een Gents technologiebedrijf dat gespecialiseerd is in AI-diensten.

De Saroléa wordt momenteel volop getest. Die tests blijken succesvol, want de herkenning en identificatie van obstakels is voor meer dan 99% accuraat. Daarmee toont 5G zijn potentieel om in de toekomst bij te dragen tot veiliger verkeer.

“Het inzetten van technologie om bestuurders te ondersteunen en motorfietsen veiliger te maken, kan de populariteit van elektrische tweewielers een duwtje in de rug geven”, aldus Bjorn Robbens, co-owner van Saroléa. “5G-connectiviteit speelt hierin een cruciale rol.”

“Sensoren en camera’s op onze motorfietsen voeden continu de AI-modellen van onze partner ML6. Die data worden in real time geanalyseerd en geven aan waar gevaarlijke situaties ontstaan. De technologie zal in eerste instantie verder getest worden op onze racemotorfietsen en op termijn worden aangeboden aan onze klanten.”