De Duitse flitsbezorger Gorillas is één van de snelst groeiende bedrijven van Europa nog geen jaar na de oprichting in 2021 behaalde het de status van unicorn – maar dat komt met een zware prijs, schrijft de Nederlandse krant NRC Handelsblad. Zo protesteerden de fietsbezorgers onlangs bij het hoofdkwartier in Berlijn, waar ze een deftige verloning eisen voor hun veeleisende werk (de boodschappen moeten binnen de tien minuten bij de klant geleverd zijn).

Bovendien zouden de softwaresystemen van Gorillas niet robuust genoeg zijn om de snelle groei te ondersteunen én zou de concurrentie laster over founder en CEO Kagan Sümer verspreiden om geïnteresseerde investeerders af te schrikken. Last but not least lijdt de unicorn voorlopig alleen maar verlies, aangezien er alsmaar nieuwe vestigingen bijkomen en het bedrijf de kortingen op de waren zelf moet bijpassen. Toch wordt Gorillas vandaag op 2,6 miljard euro gewaardeerd.

Maandelijks verwerkt Gorillas zo’n één miljoen bestellingen, in een moordende competitie met andere flitsbezorgers op de markt. Sinds juni van dit jaar is Gorillas ook actief in België, voorlopig blijft hun aanwezigheid beperkt tot Antwerpen en Brussel. En dat terwijl de flitsbezorger in Nederland al in tien steden vertegenwoordigd is.