ExeVir, een spin-off van het wereldvermaarde Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB), kondigde gisteren aan dat hun COVID-19 kandidaat-geneesmiddel XVR011 ook effectief is tegen de gamma- en deltavarianten van het coronavirus. “De antistoftherapie is klaar voor klinische evaluatie”, aldus CEO Torsten Mummenbrauer. In een eerste fase zou de virusremmer getest worden op 27 patiënten.

De Gentse biotech start-up, opgericht door VIB-UGent professoren Xavier Saelens en Nico Callewaert, krijgt voor de opstart van zijn klinische testen 3 miljoen euro Vlaamse innovatiesteun via VLAIO, meldt minister van Innovatie Hilde Crevits. Ook bij de geboorte van de spin-off, in de zomer van 2020, voorzag de Vlaamse Overheid een subsidie van 350.000 voor het antistof medicijn. Voordien wist ExeVir in een Serie A-investeringsronde 42 miljoen euro op te halen voor het vervaardigen en testen van een antilichaam uit lama’s. Intussen wordt opnieuw gezocht naar vers kapitaal, dit keer is het doel om in totaal 100 miljoen euro, gespreid over dit en volgend jaar, op te halen.

“Onze onderzoekers staan aan de top in de strijd tegen corona en leggen het noodzakelijke ondernemerschap aan de dag. Als Vlaams minister van Innovatie ben ik fier dat we nu met de verdere verspreiding van de besmettelijke deltavariant, ook voortrekkers zijn in de ontwikkeling en het klinisch testen van dit nieuw geneesmiddel van Exevir”, aldus Minister Crevits.