Casper-founders Peter Van Praet, Matthias Laga en Zhong Xu

Ghost kitchens of dark kitchens zijn restaurants zonder fysieke locatie voor ‘zittende’ klanten, maar waarin uitsluitend voor delivery-consumenten wordt gekookt. In België was het Gentse Casper hierin pionier. CEO en co-founder Matthias Laga kwam met het concept in contact toen hij in New York werkte als operationeel directeur voor Wafels & Dinges. Hij besloot om het in 2020 in België op te starten, te beginnen binnen de Bavet-restaurants van Peter Van Praet. Die is, samen met Zhong Xu van Deliverect, co-founder van Casper.

Klanten kunnen bij 10 virtuele restaurants bestellen. In 2021 had Casper een omzetgroei van 210% en leverde het meer dan 230.000 gerechten. Marktonderzoek van Euromonitor voorspelt dat de maaltijdbezorgingsindustrie rond 2030 een biljoen dollar waard zal zijn.

Nu kijkt Casper naar het buitenland, meer bepaald Nederland en Frankrijk. Die moeten de springplank vormen voor verdere internationale expansie. Om dat te verwezenlijken, kondigde Casper zijn eerste kapitaalronde aan. Het Amsterdamse Slingshot Ventures, Deliverect-oprichters Zhong Xu en Jan Hollez, alsook Jürgen Ingels van Smartfin Capital investeerden tijdens deze Serie A-investeringsronde samen 5 miljoen euro. De ambitie is om tegen 2024 internationaal 50 vestigingen te hebben.