Ebusco, pionier in de ontwikkeling van elektrische bussen en laadsystemen, neemt 40% van de aandelen van ZES (Zero Emission Services) over. Laatstgenoemde is een Nederlandse start-up die de binnenvaart emissievrij wil maken en werd opgericht door ING bank, energie- en technische dienstverlener ENGIE, maritiem technologiebedrijf Wärtsilä en het Havenbedrijf Rotterdam.

Ebusco, dat in oktober 2021 naar de beurs trok, heeft onder meer Alychlo, het investeringsvehikel van Marc Coucke, als belangrijke aandeelhouder. De Vlaamse ondernemer kocht bij de beursgang van de elektrische busfabrikant 1,3 miljoen aandelen, wat neerkomt op zo’n 30 miljoen euro.

Aangezien de oplossingen van Ebusco en ZES complementair zijn, kunnen en willen ze samen meer impact in de maritieme sector maken. Zo kan ZES profiteren van Ebusco’s ervaring met heavy-duty batterijen en batterijmanagementsystemen, terwijl de ervaring van ZES in de binnenvaartmarkt dan weer een troef is voor Ebusco.

“Wij zijn ervan overtuigd dat Ebusco’s participatie in ZES kan zorgen voor een versnelde groei in de adoptie van elektrische binnenvaart”, aldus Peter Bijvelds, CEO van Ebusco. “Samen kunnen we het voortouw nemen in deze vrijwel onontgonnen markt. We kijken uit naar de samenwerking met de andere aandeelhouders en het ZES-team om van schone, emissievrije binnenvaart de nieuwe standaard te maken.