Na een succesvolle lancering in Rotterdam gaat Urban Sun, de nieuwste creatie van de bekende Nederlandse techartiest Daan Roosegaarde, op wereldtournee. De installatie zal onder meer in het Nederlandse Paviljoen van de World Expo 2020 in Dubai worden getoond, maar ook events in Denemarken en de VS staan op het programma.

Urban Sun is een soort stedelijke zon, die dankzij een specifiek soort licht het coronavirus in openbare ruimtes kan reduceren, waardoor iedereen er vrijer kan ademen. Deze innovatieve design installatie, ontwikkeld door Roosegaardes team in samenwerking met experts en wetenschappers uit Nederland, de VS, Japan en Italië, is op zich niet zaligmakend maar dient als extra bescherming bovenop de huidige overheidsmaatregelen. Toch kan de kunstmatige zon, die is gevalideerd door meerder wetenschappers, het coronavirus tot 99,9% reduceren met behulp van een veilig, nieuw far-UVC 222 nanometer licht. Via de wereldtournee wil Roosegaarde nieuwe samenwerkingen op poten zetten. Toonaangevende autoriteiten tonen zich alvast heel enthousiast over het project en omschrijven het als hoopvol en veelbelovend.

"Plotseling werd onze wereld gevuld met plastic barrières en afstandstickers en werden onze vrienden gereduceerd tot pixels op een computerscherm”, zegt Roosegaarde. “Laten wij de architecten zijn van onze toekomst en betere plekken creëren om elkaar te ontmoeten.”