Thomas De Witte, co-founder en CEO van Betotrace

Beton is wereldwijd het meest gebruikte bouwmateriaal: in België alleen al wordt er 13 miljoen kuub per jaar van geproduceerd. Om de foutenmarge bij productie zo klein mogelijk te maken, rolt het Oost-Vlaamse Betotrace nu een innovatief digitaal platform uit dat vergissingen helpt vermijden en de communicatie efficiënter maakt. Van het Betotrace-platform bestaat ook een app.

Betotrace zag in maart 2021 het levenslicht. Aan de wieg stonden Thomas De Witte en Koenraad Boel. Beiden zijn ook zaakvoerder van In2-CONCRETE, een groothandel in producten voor decoratief beton, en weten dus heel goed wat er zoal leeft in de sector.

“Zowel langs de kant van het bouwbedrijf, als aan de kant van de betoncentrales loopt het soms fout”, zegt CEO Thomas De Witte. “Want er zijn een duizendtal verschillende betonrecepten die bovendien in elke hoeveelheid kunnen besteld worden.

“Via ons platform kan een bouwbedrijf eenvoudig doorgeven welk en hoeveel beton ze willen, en waar en wanneer die geleverd moet worden. De betoncentrale ontvangt al die informatie meteen mét de juiste parameters. En dat zijn er toch al snel twintig à dertig. Zo moeten ook de transportbedrijven in rekening worden gebracht: welk type vrachtwagen is nodig, moet er een pomp moet zijn … Digitalisering zien we al jaren in andere sectoren, maar nu dus eindelijk ook in de betonsector.