De haven van Antwerpen wil vanaf 2023 drones inzetten om drijfvuil op te sporen. Dat is nodig, want jaarlijks wordt er 50 ton drijfvuil verzameld. Bovendien beslaat het totale havengebied meer dan 120 vierkante kilometer, waardoor veel ogen nodig zijn om dit gigantisch gebied te screenen.

Drones zullen een steeds belangrijkere rol gaan spelen in de haven van de toekomst die Port of Antwerp ambieert te worden. “De Antwerpse haven is de motor van onze economie”, aldus havenschepen Annick De Ridder. “Die motor moeten we zo proper, veilig en vlot mogelijk laten draaien. Via drones kunnen we systematisch, slim en efficiënt drijfvuil lokaliseren in het enorm uitgestrekte havengebied.

“Drones die de haven proper en veilig houden zijn een mooi voorbeeld van hoe digitalisering, proper leefmilieu en strijd tegen klimaatverandering hand in hand kunnen gaan”, vult minister van Telecommunicatie Petra De Sutter aan. “Ik kijk enorm uit naar de verdere toegevoegde waarde die 5G kan bieden op vlak van ecologische toepassingen.”