Start2Forest, een initiatief van het private bebossingsbedrijf Forest Fwd uit Beringen, wil meer biodiversiteit in de Vlaamse tuinen. Om dat te (helpen) bewerkstelligen, biedt de start-up die naar eigen zeggen ‘de HelloFresh van de natuur’ wil worden nu kant-en-klare pakketten aan van tien bomen en heesters, die aan huis worden geleverd en samen een minibos van telkens 6m² creëren. Die zijn zowel beschikbaar voor particulieren als voor kmo’s. Het gaat specifiek om ‘klimaatbomen’, die zowel overvloedige regen als droogte aan kunnen, relatief veel luchtvervuiling opnemen én verkoelend werken in de tuin.

Als je weet dat zo’n 8% van de totale oppervlakte van Vlaanderen uit private tuinen bestaat, dan kan het initiatief van Start2Forest een wezenlijke bijdrage leveren. “Die 8% is bijna dezelfde oppervlakte als we bos hebben in Vlaanderen”, klinkt het bij monde van Frank Missoul, co-founder van Forest Fwd.

“Als we straks in zoveel mogelijk tuinen een minibosje aanleggen, dragen we dus heel concreet ons steentje bij. Volgens onderzoekers hebben Vlamingen dan ook dé sleutel in handen om de lucht- en levenskwaliteit in volgebouwd Vlaanderen te verbeteren.