UNIZO-topman Danny van Assche (©UNIZO)

Het statuut van student-zelfstandige is populairder dan ooit: tussen de start in 2017 en begin 2022 steeg hun totale aantal met 87 procent, tot 9.398. Jaarlijks komen er zo’n 1.000 student-zelfstandigen bij, zowel mannen (60 procent) als vrouwen (40 procent). Aan het statuut zijn een aantal voordelen gekoppeld, zoals een vrijstelling van sociale bijdragen op de eerste inkomensschijf.

Basiscompetenties ondernemerschap maakt nu al wel deel uit van de eindtermen, maar toch merken we dat het vaak nog te weinig wordt meegenomen in de leerstof

“Jongeren die gebeten zijn door de ondernemersmicrobe kunnen dankzij dit statuut tijdens hun studies met een eigen onderneming starten en ervaring opdoen”, zegt Danny Van Assche, gedelegeerd bestuurder bij UNIZO dat de cijfers analyseerde. Basiscompetenties ondernemerschap maakt nu al wel deel uit van de eindtermen, maar toch merken we dat het vaak nog te weinig wordt meegenomen in de leerstof.

“Om sterk van start te kunnen gaan met een eigen zaak is het een absolute must om aan die competenties te werken, zeker voor bepaalde sectoren waaruit veel zelfstandigen voortvloeien. Zoals tuinaanleg, bouw, kapper of horeca. Wie goed geïnformeerd en geschoold is, ziet zijn slaagkansen als ondernemer sterk verhogen.