Henk-Jan Beltman, CEO van Tony’s Chocolonely

Henk Jan Beltman (47), mede-eigenaar en Chief Chocolate Officer van het Nederlandse ethisch chocolademerk Tony’s Chocolonely, trekt de deur definitief achter zich dicht. Naar eigen zeggen was het bedrijf hem boven het hoofd gegroeid en twijfelde hij al langer of hij nog wel geschikt is voor die rol, schrijft Het Financieele Dagblad. In 2013 kreeg Henk Jan Beltman een beroerte, waardoor hij zeven maanden niet kon praten.

Tony’s Chocolonely werd in 2006 opgericht door tv-journalist Teun van de Keuken met de ambitie om ‘100% slaafvrije chocolade’ te produceren. Op het moment dat Beltman bij Tony’s aan het roer kwam, dat was in 2010, werkten er amper twee mensen voor het bedrijf dat toen een omzet van 1 miljoen euro draaide. Een jaar later nam hij een meerderheidsbelang en werd hij mede-eigenaar. Op dit moment stevent Tony’s Chocolonely af op een jaaromzet van 142 miljoen euro en staan er bijna 400 mensen op de payroll, verspreid over de verschillende landen waar het bedrijf actief is.

Vorige maand verkocht Beltman een deel van zijn aandelen aan Verlinvest, het investeringsvehikel van de Belgische bierfamilie De Spoelberch (AB InBev) die daardoor hun belang in Tony’s Chocolonely wisten te vergroten van 26% naar 42% en zo de grootste aandeelhouder van het chocolademerk werden. Geld dat de Chief Chocolate Officer goed kon gebruiken om de schulden af te lossen die hij een aantal jaren geleden maakte door de medeoprichters van het bedrijf uit te kopen. Vandaag behoudt Beltman een kwart (26%) van de aandelen.

Met de opbrengst van zijn aandelenverkoop aan de Belgische bierfamilie gaat hij in Ouderkerk aan de Amstel een restaurant beginnen. De Brit Douglas Lamont, vandaag topman bij Innocent Drinks - nota bene een sappenmerk dat Beltman in Nederland in de markt zette - neemt op 1 oktober de rol van CEO bij Tony’s Chocolonely over.