Uit recent onderzoek van HR-dienstenbedrijf Acerta en jobsite StepStone bij 3.000 werknemers blijkt dat vier op tien Belgische werknemers een carrièreswitch overweegt in de komende twaalf maanden. De helft daarvan wil een volledig andere job in een volledig andere sector.

Het blijft ook niet bij intenties, want maar liefst 45% van de werkende Belgen solliciteerde de afgelopen zes maanden al minstens één keer. Die ‘switchhonger’ is goed nieuws, want het bewijst dat er weer beweging op de arbeidsmarkt komt, nadat de jobmobiliteit in de eerste lockdown naar het laagste niveau sinds tien jaar was gezakt.

Bedrijven zullen waakzaam moeten zijn om hun beste talenten te behouden

Het betekent ook dat de werkgevers nu maar beter alert zijn. “Bedrijven zullen waakzaam moeten zijn om hun beste talenten te behouden”, aldus Nele Ronsmans, expert talent & ontwikkeling. “Een goed begin is transparante communicatie, over bijvoorbeeld thuiswerk en over de mogelijkheden om nieuwe uitdagingen te krijgen. De meeste medewerkers willen weten waar ze aan toe zijn na een coronajaar.

Thuiswerk is door corona inderdaad een doorslaggevende factor geworden, leert het onderzoek: maar liefst 58% van de werknemers houdt er rekening mee bij de keuze van een nieuwe werkgever.