Vanaf volgend academiejaar kunnen studenten aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB) de Bachelor of Science (BSc) in de Artificiële Intelligentie volgen, de eerste in zijn soort in ons land. Naast een aantal basisvakken – rond algoritmen, neurale netwerken, machinaal leren … – zullen discipline-overschrijdende thema’s aan bod komen, zoals ethiek en menselijke intelligentie. Zo wordt de bachelor specifiek maar tegelijkertijd breed en interdisciplinair.

“In deze opleiding bestuderen we intelligentie vanuit verschillende invalshoeken”, aldus Bart De Boer, voorzitter van de opleidingsraad. “We zien hoe intelligentie bij mensen werkt, hoe we zelf intelligente systemen kunnen creëren, maar ook wat de rol van AI in de maatschappij is.”

“De universitaire bacheloropleiding zal als eerste in België tegemoet komen aan een reële nood op de arbeidsmarkt”, vult Jan Danckaert, rector ad interim, aan. “De VUB heeft in het verleden al meermaals een voortrekkersrol gespeeld in het oprichten van nieuwe opleidingen en wil dit nu ook doen op het vlak van AI.”

“Deze opleiding heeft het potentieel om een brede instroom aan studenten aan te trekken dankzij haar unieke mix van STEM-vakken, zoals wiskunde en computerwetenschappen, en menswetenschappelijke vakken als recht en ethiek.”