41 miljard dollar (ruim 37 miljard euro): zoveel heeft Tesla-baas Elon Musk veil om de nieuwe eigenaar van Twitter te worden. Het is meteen ook het enige overnamebod dat de Tesla-baas zal doen, zo laat hij duidelijk verstaan. “Als het niet wordt aanvaard, zal ik mijn positie als aandeelhouder heroverwegen”, klinkt het dreigend in niet mis te verstane woorden.

Musks voorstel is om 100% eigenaar van Twitter te worden. De 50-jarige techondernemer biedt onder eigen naam 54,20 dollar per aandeel in contanten, wat 54% meer is in vergelijking met de dag voor hij zelf in het socialemediaplatform investeerde. Vandaag bezit de rijkste man ter wereld 9,2% van de aandelen en is daarmee meerderheidsaandeelhouder.

Musk, zelf een fervent twitteraar met 81,6 miljoen volgers, uitte al meermaals kritiek op het beleid van Twitter dat volgens hem de vrije meningsuiting beknot. Dat doet hij nu opnieuw in een open brief aan Musk in een brief aan Twitter-voorzitter Bret Taylor. Daarin schrijft hij onder meer dat hij nog altijd heel hard gelooft in het het enorme potentieel, maar dat Twitter een privébedrijf moet worden. Als Musk daadwerkelijk de nieuwe eigenaar wordt en voet bij stuk houdt, is de kans dus reëel dat Twitter van de beurs wordt gehaald.