Na een geslaagd pilootproject heeft het Zweedse Volta Greentech aangekondigd volgend jaar de grootste zeewierfabriek ter wereld te bouwen, goed voor een jaarproductie van 50 ton zeewierpoeder. Dat zal gebruikt worden als (deel van het) veevoerder, waardoor runderen tot 80% minder methaan zouden uitstoten.

Dat kan een enorm verschil maken als je weet dat er wereldwijd zo’n 1,5 miljard koeien rondlopen. “Die zijn goed voor 5% van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen, wat twee keer zoveel is als gehele luchtvaart”, vertelt Volta Greentech-CEO en -medeoprichter Fredrik Åkerman. “We hebben nu aangetoond dat ons zeewier het potentieel heeft om een groot deel van die uitstoot te verminderen. Het marktpotentieel en de impact die we met deze oplossing kunnen bereiken, is enorm.”

In juni 2021 haalde de in Stockholm gebaseerde start-up 1,7 miljoen euro op om een pilootproject op te starten voor de productie van hun Volta Seafeed. Dat pilootproject toont nu aan dat de methaanreductie bij runderen zo’n 81 procent bedraagt. Volta Greentech zal dit jaar extra kapitaal ophalen voor de bouw van die fabriek en voor R&D.